2008

2008-12-31

och då vart det dags igen, bort med det gamla och in med det nya. bloggar och websidor fylls med krönikor från det gångna året och precis som alla andra tar jag en blick tillbaka på det som varit.

nyårsafton 2007 lovade jag mig själv ett höjdar år. visst hade jag en halv termin kvar i tvåan, men så fort sommaren kom laddade jag om och planerade så att det sista sommarlovet skulle bli det absolut bästa. redan i februari 2007 bokade jag och emy ayia napa-resan. jag gick in för att vara en självgående, och stark singel, men det var lättare sagt än gjort. på midsommarafton träffade jag storebror lundborg för första gången - minnet av kvällen är svagt, enda kontakten jag hade med honom var egentligen när jag halsade ur hans baccardiflaska som av någon anledning placerats på soffbordet hemma i höllviken någon gång efter midnatt när sällskapet nästan nått bristningsgränsen och var på väg mot en karatefylla.

hela våren 2007 präglades av utekvällar på utekvällar och snabbt rann länge sparade pengar på kontot iväg och fyllde mig o vännerna med dyra drinkar ute och taxi till och från diverse konstiga destinationer. året då det plötsligt blir lagligt att ränna ute blev en chock för mamma och pappa och efter två veckor på partyön cypern skulle det bli ändring. andra bullar minst sagt och jag var ju dessutom inte singel längre. med en pojkvän i usa och krav på mig själv angående skolan som nu i efterhand kan ses som något orimliga seglade hösten förbi illa kvickt. en resa till skottland senare trodde bekantskapskretsen att jag blivit frälst och på ett eller annat sätt hade jag faktiskt lugnat ner mig. mammas mardömmar om att jag som 18 åring skulle få daglig dialys för att överleva skrumplever kunde sakta men säkert suddas ut. med motivation, som då och då svek började jag faktiskt undersöka alla de val o möjligheter som efter gymnasiet väntar.

ett brev från pilktveket damp ner i brevlådan och reklam från olika organisationer angående au pair lockade en tid, men mestadels blev jag bara yr och illamående av alla de 1000tals saker som jag eventuellt vill ta mig för. hela hösten ägnades åt nedräkning, nedräkning då rasmus äntligen skulle komma hem och ungefär här är vi nu.
planerna angående nyår är väl ännu något oklara med egentligen kan det kvitta. mitt år har varit fantastiskt, jag har rest - träffat nya vänner - jobbat och slitit, kämpat och för varje sekund som gått har jag belönats. ett år av visdom skulle man nog kunna sammanfatta det. faktum är att man lär sig av sina misstag, trots att det kostar ganska mycket att göra misstag. men så kan jag också lägga detta året bakom mig för att at en massa nyttigt med mig på min fortsätta vandring till att så småningom bli vuxen. utöver kaotiska och en del dramatiska händelser kan jag inte sluta förundras över hur bra jag alltid klarar mig. sannerligen, livet blir verkligen vad man gör det till !

slutligen vill jag bara säg ted & victor, utan er hade jag inte ens varit en fis i rymden !

5/8 2008

GOTT NYTT ÅR PÅ ER VÄNNER !

m. 

för en stund...

2008-12-31

...vart det du, jag och kanye west. varje gång jag hör den minns jag alla gånger vi dansat och hoppat, för det är vår låt ! du lärde mig vad true friendsship's all about - men vad hände med det sen? jag saknar oss !

flashing lights - kanye west <3

m.

ii

ibland blir man bara så glad

2008-12-30

möttes av en riktigt nice överraskning när det var dags att välja dagens outfit som förövrigt kommer bestå ut av en vit tunika och vinrödachinos. när jag stod där o drog i tunikan för att se om den var rätt kom jag av någon anledning åt den lilla lappen som sitter bak i nacken, och på den stod det i kursiverad stil "organic cotton", jag blev ju genast uppåt för visst måste ni hålla med om att organic cotton låter förjäkla bra !?      nu kan jag inte allt det där med textilier, och dealen angående organisk bomull är för mig helt okänd. men vad gör man då när man inte vet ? man frågar inte pappa, för han vet inget som sådana moderniteter - istället slår man sig ner framför el ordenador rent ut sagt på spanska, googlar organic cotton och då får man följande svar: Konventionellt odlad bomull upptar endast 3% av världens odlade mark, men använder 25% av världens kemiska bekämpningsmedel. Organisk bomull odlas med endast naturlig gödning och bekämpning. Organisk bomull är bio-nedbrytbar och vid produktion används väldigt lite energi.

så visst fan är det bra med organisk bomull - today i will wear my clothes with pride - för jag är en oavsiktligt miljömedveten konsument - and you're not, HA !

m.

The Format

2008-12-30

jag har nyligen upptäckt the format, och jag är sjukt fast. härlig alternativ pop-rock som får varenda lite muskel att rycka !

m.


drömmer om sommar& sol

2008-12-30

nu måste man räkna tid åt att skrapa bilen om morrnarna - temperaturen kryper längre och längre under nollstrecket, och det är nu inte längre grått och trist bara utan svinkallt, grått och trist. morgonen har jag vigit åt att spana in våren nyheter. rasmus kom hem med en massa härliga tröjor och t-shirts från abercrombie and fitch och jag vet vart jag ska inhandla alla mina somriga basplagg så som söta linnen och fräscha jeansshorts. abercrombie and fitch bjuder på bomullstoppar i alla kulörter med eller utan knappar och i diverse modeller, paradiset om man som jag trivs bättre i linne och byxa när solen steker på.      www.abercrombieandfitch.com

m.

trött på julskinkan ?

2008-12-29

för att återkomma till att detta faktiskt är en matblogg tänkte jag bjuda på ett recept som får den där något uttjatade, torra julskinkan att gå åt.

du behöver:
julskinka
svamp
gratängost
ingredienser till en vit sås: redning (ex mjöl o smör) salt och peppar, samt mjölk
ris

smörj en ungssäkerform och fyll halva formen med kokt ris.
stek svampen och vänd ner dessa i den vita såsen - som på enklaste sätt gör genom att fräsa lite mjöl i smör, tillsätt sedan mjölk,  sedan får såsen sjuda ett par minuter.
strö över den strimlade skinkan i formen med ris och häll sedan svampsåsen över för att sedan toppa med gratängost. gratinera i 175 garder i ungefär 15 minuter eller tills osten fått färg.

lycka till !

m.

filmmys

2008-12-29

ikväll är det jag, jennifer lopez och grönt te som gäller.
actionthriller med j.lo - out of sight, det kan ju vara värt ett försök.

btw idag måste jag bara hissa www.tv.nu - det tar mindre än en minut att planera sin tv-afton - helt underbart !

m.

om omständigheterna i gaza

2008-12-29

mitt i myllret av folk på gågatan kom en man med en stor flagga och palestinasjal virad runt skallen. jag fick ur mig något om fotbolls-vm men insåg ganska snabbt att det var allvarligare än så. i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag den senaste tiden avstått från all sorts media och uppdateringen av nyheter har varit om inte dålig så urdålig ! men så när jag hade vandrat runt - gågatan upp o ner ett antal gånger, o sen lunkade över gustav adolfstorg möttes jag av utrop på ett främmande språk och intensivt viftande flaggor - i sorlet av demonstranter kunde jag urskilja ord så som gaza, och hamas. på banderoller var utropen desto tydligare: stoppa blodbadet i gaza.

när jag kom hem klickade jag mig in på dn.se för lite updates och läser mig till att det de senaste dagarna varit oroligare än oroligast mellan israeler och palestiner. mina kunskaper angående denna del av världen är inte speciellt djupa men jag har i alla fall förstått att det är krig i allra högsta grad som just nu pågår. att försöka ta parti i en sån här situation är meningslös - det enda jag har att säga är att: i krig finns bara förlorare oavsett vem som bjöd in till strider först. om det någonsin ska gå att lösa den här fighten vet jag inte ännu, men till alla galningar där ute som bombar och har sig säger jag bara: stoltheten är inte alltid det viktigaste att försvara !

m.

mellandagsrea = självmordsuppdrag !

2008-12-29

kläder på fel galgar, kläder i högar, kläder på golvet och omänskliga storlekar; det är väl ungefär så man får sammanfatta mellandagsrean. i två dagar har jag brottats, vässat armbågarna och stångat mig fram för att hitta något jag också. det är rena rama självmordsuppdraget att försöka rycka till sig några reaplagg i butikerna runt om i malmö - lottlös har jag inte blivit, men det mesta som just nu reas ut är verkligen inget snyggt. jag citerar gry, min kära klasskamrat som också sagt sin åsikt angående rean "det är faktiskt bara kläder" och hon har så rätt !

m.

jesus christ fucking jäkla superstar

2008-12-28

i veckor har jag gått och längtat - längtat och verkligen sugit på karamellen att jag snart ska få titta på snygge-ola salo i huvudrollen till jesus christ superstar. en hårig, avklädd ola "sjöng" sig igenom löjligt översatta låtar och den enda tröst jag hade ikväll var att patrik martinsson i rollen som judas blottade sin väl väl vältränade mage i pincip hela tiden och dessutom var det hans röst o ingen annans som nådde publikens hjärtan som amorspilar - en fröjd för såväl örat som ögat !

ledsen alla the ark, och ola salo lovers. ola är ståtlig på scen, men sjunga musikaler ska han inte göra. malmö operans uppsättning av andrew loyd webbers brakmusikal hade sina stunder - men det mesta vart ganska menlöst. kass översättning, upprepningar - skumma scenkläder och dans som knappast kan kallas dans, utan som i de flesta fall innebar ett jäkla ålande på golvet. jag är besviken, och det är mycket !

m.

en stilla afton

2008-12-27

egentligen skulle nog kvällen ha inneburit en del festligheter - men den sista tiden har spenderat far away from home , så tyckte att ikväll fick jag nog vara hemma. dessutom är det ingen höjdare att dra på fest o vara mätt så det står en upp i halsen. så kvällen lär jag spendera tillsammans med huvudvärk jäsandes i sängen med någon rulle som jag säkert redan sett tusen gånger. men jag ska verkligen inte klaga - jag är tacksam för att jag varje jul kan äta så jag mår illa, titta på värdelösa filmer, vara ledig och vila ut. det är förmodligen fel av mig att säga detta men jag tänker inte avstå från ridedomens finesser, inget fattigt barn kommer någonsin att bli lyckligare för att jag avstår- men jag kommer givetvis dra mitt strå till stacken och bidra för att hjälpa någon annan utsatt människa ändå. det tycker jag är en sund inställning till välgörenhet.

så när julmaten lagt sig ut o gör någon annan en tjänst, du också !

m.

dagens i-landsproblem

2008-12-27

idag när jag vaknade slog det mig:   hur ska jag någonsin kunna överraska min älskling med frukost på sängen - när det alltid är jag som ligger o drar på morrnarna..?!

jullovssyntromet med att sova bort dagarna tar sakta men säkert över. inte mig emot faktiskt, jag är värd sömn !

m.ralleballe (L) o jaag !

annandag jul som alla andra annandagar jul

2008-12-27

som alla andra år är det mormors födelsedag idag. det firas med att hela släkten på mors sida samlas hemma i 70talskåken i tygelsjö för brakkalas med hämtmat från söderslättsskafferiet - ett härlig avbrott från hemstekta köttbullar och skinka. förutom hämtmat och julkakor fylls huset med sång från glada släktingar som en sista gång innan nyår kör igenom sångbladet med allas våra favorit julsånger a la jag såg mamma kyssa tomten, och tomtarnas julnatt..  det är som alla andra annandagar jul - o konstigt nog, kan jag inte låta bli att mysa - för traditioner, det är ju ändå något utav det viktigaste vi har.

m.

julafton, så som den ska vara

2008-12-24

nu sitter jag här, mätt och belåten. dagen har varit som den brukar; julbön i kyrkan, mat till höger o vänster, kalle, julklappsutdelning sen bara mys med familjen. nu när jag upplevt min 18:e jul så känns det i kroppen vad som är jul och inte jul, och även om jag inte vill erkänna det så den feta, äckliga - tjatiga maten som ska tryckas ner i magen hör ändå julen till. det har varit en lyckad afton och jag ska avsluta den med familjen o lägga mig tidigt för kl 5 imorgonbitti är det julotta i v. klagstorps kyrka där morfar ska spela. 

även om jag skulle vilja så kommer det nog inte bli så - men jag skulle vilja uppdatera julbordet med något nyttigare och godare - men innerst inne måste jag hålla med om att allt det där feta & salta ändå är traditionsenligt och det vet ju alla att traditioner går inte att bryta. 

har dessutom tänkt extra mycket på framtiden idag. studenten till våren, vem säger att jag är hemma till nästa jul ? kanske permis från försvaret eller skollov från studier utomlands... det återstår att se - jag kan inte låta bli att längta.

god jul vänner ännu en gång.

m.    

God Jul

2008-12-24

God Jul Vänner - Jag Önskar Er En Underbar Afton !

m.

en liten detalj

2008-12-23

dagarna går o går utan att bloggen uppdateras. faktum är att jag de senaste dagarna mer eller mindre bott borta. rasmus har nyligen kommit hem från usa och det har givetvis resulterat i att varje vaket och ovaket tillstånd har spenderats med honom & därav har bloggen fått lida.

idag är det lillejulafton - dan före doppare dan, och alltså när vi i fredags gick på jullov kändes det som att allt var fulländat. julklapparna var inköpta, kakorna bakade, musiken redan uttjatad och inköpslistan lång inför stora julhandeln. men idag, så här dan före dan så kan jag inte riktigt känna den där julefriden som jag skulle vilja. kanske beror det på bakfylla - eller på att dagen sett ganska så mkt annorlunda ut än vad den brukar göra - men när jag ikväll lägger mig förväntansfull och spänd på vad julaftonsmorgonen har att visa då tror jag att den längtan efter jul och frid kommer att råda som aldrig förr. 

det kommer kanske inte som en överraskning - men jag har tagit mitt förnuft till fånga och kommer att göra en del ändringar på bloggen - mat kommer fortfarande vara huvudsyftet, eller jaa - allt som hör där till - men kommer även att rapportera om annat, för att motivationen ska hållas vid liv har jag insett att jag nog måste se till att skriva om allt som är oviktigt och inte bara om en del. så till dig som kliar dig på skallpen och undrar om du blivit rent tossig, - nej , du är inte galen - jag har ändrat strategi. men glöm förtusan inte; om det inte går att äta, ödsla då inte tid på det !
god jul vänner.

m. 

ögongodis

2008-12-15

ibland hjälper bara ögongodis - o då kan man njuta av den här hunken , som är så där geek- charmig. neil patrick harris, fast jag föredrar barney när han är som bäst i how i met your mother - mums !

m.

nnnn

kanske inte ätbart - men godingar i alla fall

2008-12-15

omgivningarna runt släktens lilla pärla är inte att leka med; ödehus, urskog, djupa sjöar och "vilda" djur. paradiset för en filur med kamera. coolt blir det också om man meckar i PH.


m.


sssss


sss


ss    

tjejigt, mycket pesto & urskog

2008-12-13

imorgon drar jag iväg med projektgruppen, gry& erica till vårt släkttorp i småland där vi ska spendera ett dygn och planera med vårt projektarbete. rött hus, med vita knutar - skog och tyst som i graven. can't wait till vi står där på backen upp till huset o andas frisk luft och det enda som hörs är suset ifrån  de skyhöga grantopparna. förutom planering av workshopen kommer vårt dryga dygn i den småländskaurskogen innebära mat. jag har idag varit o handlat allt det som ska ätas under vistelsen och kan inte fatta hur allt ska få plats i våra små magar.

tisdag: sparrisoppa, kyckling med pasta & pesto
onsdag: frukost, varma mackor, lax med bulgur & sweetchili
o utöver detta kommer det bli bak o massor utav fikor.

film, läsande av skvallerblaskor, mysiga sällskapsspel & tjejsnack framför brasan - bättre smakprov på lovet kan det ju inte bli ?!

no updates imorgon alltså, men ni klarar väl er ?

m.

sssssss

musikhjälpen

2004-12-14

Kitty Jutbring, Henrik Torehammar och Ehsan Noroozi, gör i samarbete med SVT, och SR ett projekt som de kallar musikhjälpen. Det är en insamling till förmån för människor på flykt och man kan under de 144 timmarna som de sitter inlåsta i en glasbur på Gustav Adolfstorg ringa till dem o önska musik för 50 kr. De arrangerar också tävlingar och olika andra insamlingar för att under sex dygn samla in så mycket pengar som möjligt till människor runt om i världen. Under tiden kommer programledarna inte äta någon fastföda och detta är som en protest för alla de människor som går hungriga varje dag.

Keativitet, vad hade vi gjort utan kreativitet ? Tanken är god, och jag tycker att projektet är en kul idé - men samtidigt är det mer reklam för SVT, och SR än det kommer vara för att uppmuntra folk runt om att bidra till hjälp i tredjevärlden. Själv har jag varit där idag och glott på gänget som förövrigt är jäkligt sköna och jag önskar dem lycka till, att de inte gasar ihjäl varandra - för att leva på näringsdryck i sex dygn kan nog ge ganska så obehagliga effekter ! - SAFE -

m.

OBH Nordica

2008-12-13

okejdå, det är nog lite nördvarning - att jag på min fritid & ännu värre en lördag sitter och finkammar OBH NORDICAS utbud av hushållsmaskiner, men nu är det faktiskt så att jag är helt tossig i deras chilli serie. en vacker dag, ska jag ha deras brödrost - den är bara så snygg - se själv!

http://www.obhnordica.se/Default.aspx?ID=582&PID=197&ProductID=1721&ProductNumber=2231&ShopGroupName=Brödrostar&template=SE-DW-OBHproductdata1.html

m.

Lucia

2008-12-13

hur firar man lucia bättre än att dricka enorma mängder te, och äta varma lussebullar ?
nej, tänkte väl det - du har inte heller något bättre svar!

m.

permensan-bulgur med rostade pumpakärnor

2008-12-13

bulgur är en brilljant uppfinning och faktum är att bulgur går att röra ihop med vad som helst. kvällsmat fick bli permensan-bulgur med rostade pumpakärnor och tomatsalsa. nyttigt, gott och klart på 12 minuter.

du behöver:
1 ½ dl bulgur - koka upp under lock på svag värme i 3 dl vatten.
½ dl pumpakärnor - som rostas på svag värme i en stekpanna.

blanda den färdiga bulgurn i en skål med, pumpakärnorna & rivenpermesanost.

tomatsalsa
2 tomater som hackas - värm tomaterna med lite olivolja i en kastrull och krydda med oregano, salt och peppar.

kan ätas som det är, eller som tillbehör till kött eller kyckling.

lycka till
m.


sweet dreams are made of.. SMOOTHIES

2008-12-11

jag var ju queen of making smoothies. jag brukade viga mina eftrmiddagar åt att mixa, skala, röra och hacka - men så kom hösten, och plötsligt insåg jag att man dricker te när det är kallt, och regnigt och inte läskande-fruktiga-söta drinkar som får en att längta efter ett dopp i det blå. men jag lovar er, när julen har blåst över och vi behöver ny energi för att blomstra ut och för att kunna fira vår igen - då, då blir det en smootie- special just for you guys.

'til then, wish for a mixer i julklapp - det är en början om du vill bli som jag, fruktdrinkarnas härskare.

m.

glass, på en torsdag ?!

2008-12-11

iona- gänget tog tåget över sundet och strosade runt i grannlandets lagom stora huvudstad som egentligen är överbefolkad och knök full med cyklister som inte tycks veta något om trafikregler. årligen vidgar vi våra vyer och tar en mysig visit till köpenhamn för att dels avnjuta exempelvis en kopp rykande het choklad bland tomtar och troll på julmarkanden, eller bara för att njuta av atmosfären på ett väl- mysbelyst tivoli.      men så när vi hade gått runt där, och försökt ignorera smärtan i tårna som sakta men säkert domnade bort så kom felicia med en lysande idé: ska vi inte köpa glass. hon lotsade med mig in bland små mysiga stånd - och där mitt bland lotterier och spelbås så fann vi slutligen vad vi försökt med hjälp utav våra näsor vädra oss till - cold stone. vi avnjöt en chocolate- something, minns inte namnet exakt men med härlig chokladglass, chokladsås, chokladbitar och chokladbrownies i en enda röra. som ben and jerry, fast lyxigare. jag är fortfarande i extas!

m.
coldstone

it's not just a mint - it's THE mint

2008-12-11

jag har alltid varit och kommer nog alltid till att vara så där stört förtjust i halstabletter, eller jaa - egentligen karameller av alla dess slag. o just den tidlösa minttabletten är den sort som jag håller närmst hjärtat. det finns såklart diverse favoriter, och för att nämna en blir det nog allas vår hederliga tictac, liten men å' så god!   
    men så, i ett absolut igentäppt och halssvullet tillstånd mitt under en semester för sådär 6 månader sen gick jag där på hotellanläggningens närköp och orienterade mig bland utbudet av alla möjliga sorters piller och tabletter.   och som i en sagolik dröm uppenbarade sig denna gröna rulle med en intressant logo - och en slogan som kan få vem som helst att bli alldeles köpgalen. POLO- the mint with the whole.   jag plockade på mig en rulle eller två, dels för sitt fördelaktiga pris, men också för att försäkra mig om att det skulle räcka kvällen ut - minttabletter pillar jag i mig som om det vore en livsnödvändighet och faktum är att jag nu 6 månader senare är mer eller mindre fast i ett träsk där begäret efter dessa sagolika vita skönheter kan komma till mig till och med i sömnen. okej, jag överdriver kanske en gnutta då, och visst är historien förfinad - men när jag efter min senaste resa, skottlandsresan insåg att mitt förråd inte skulle räcka speciellt länge och när erica en morgon stoppade näven ner i väskan o sa att hon hade en present och drog upp dessa välbekanta gröna rullar kunde jag inget annat än känna total lycka. i just love it.
    nestle - all i want for christmas is; att POLO ska börja säljas i sverige, går det att ordna tro ?

m.

pppp

julfika

2008-12-09

masade mig hem från skolan, och efter att ha pillat färdigt med rummet - så gjorde jag iordning en mysig julfika.
rött te ifrån lipton med smak från orienten, varma lusse-grisar och härliga, lagom söta clementiner. vintern, och julen blir rena C-vitamin kuren för mig. jag äter clementiner så tarmarna skrumpnar - dubbelmoral - yeah i know, att äta varierat är överskattat, men bara i juletid !

m.

ccc
Korv

2008-12-09

svetten pärlar sig i pannan, och allt man ser är gula kassar fyllda med alla möjliga billiga design grejer. folk mäter, vänder och vrider - man blir yr och tänker att må den dagen aldrig komma då man ska försöka trycka in en dubbelsäng i en liten etta vid möllevångstorget. man knatar vidare upp för gångarna och måste stanna till vid varje informationstavla för att orientera sig och försöka hitta den röda pluppen: här är du. ordningen skulle kunna beskrivas som orgainserat kaos, alla de 100 om inte 1000 tals varianter på inredning; runda sängar, långa sängar, korta sängar, smala sängar och breda sängar - berer ut sig som ett myller framför en. garderober man kan gå in i, garderober man inte kan gå in i, garderober som snurrar, garderober med fönster och garderober med infälld belysing. man förfäras men samtidigt lockas. det är smart, snyggt och bekvämt. slutligen når man avdelningen för småplock och fyller sin egen kasse med doftljus, vaser, ljushållare och smarta boxar, avsedda för att spara och förvara. ikea-myllret är ett krig värt att ta sig igenom för att sen pinna bort till restaurangen med fem kroners korv. jag är själv ingen korvätare - men jag kan tänka mig att en kokt med bröd är som att stiga in genom pärleporten. och faktiskt, så länge det går att äta korv på IKEA kommer Ingvard Kamprad fortsätta att vara den rikaste människan på jorden. vem kan klandra honom, han säljer ju korv för 5 kr förtusan!

m.

en riktig jul

2008-12-03

utan att egentligen ha den blekaste aning om vad jag pysslar med så letade jag mig in på kraft foods hemsida och efter ett par klick hittade jag en lång beskrivning av allas vår älskade pralinask - aladdin. den röda asken, med två lager fyllda med så väl ljusa som mörka godbitar som kan få varenda svensk- jäkel att hoppa& skutta som ett litet barn.
   år efter år tycks svenskarna hålla sig fast vid den här lådan och det har under de 69 åren som aladdin funnits i butik inte hänt några större förändringar. jag skulle inte kunna tänka mig en jul utan aladdin på gottebordet - och förutom julgran och kalle anka är aladdin en av de viktigaste jultraditionerna, så enkelt är det bara.   och jag verkar inte vara ensam - all uppståndelse kring denna välfärdsprodukt är egentligen bara fruktanvärt löjlig. minns ni vilket raballder det blev när de skulle uppdatera aladdin för ett par år sedan? då de bytte ut några av våra favoriter och ersätta dessa med chokladbitar som inte ens är hälften så goda - och vems idé var det att placera en stackars ensam liten vit- chokladbit i mitten av lådan som nu orsakar ännu mer konflikter på julafton när det bekanta prasslet av selofan sakta men säkert avlägsnas från den blanka röda kartongen.

jag längtar redan tills vi sitter där på julafton, mätta o nöjda och så kommer en gottesugen pappa på den briljanta idén att den nog är dags att plocka fram en av de 15 askarna aladdin som stuvats in i det redan välfyllda skafferiet. som asätande gamar kastar vi oss över chokladasken och slåss om de två bitarna trillingnöt och den som inte får en bit ser missnöjt medan de andra smaskar gott på sina.    och sen kommer vi till nästa bekymmer: när är det tillåtet att börja på det undre lagret egentligen ?  inte förrän det första är avslutat nickar pappa belåtet som lagt upp den smartaste strategin tycker han:   det är han som plockar av pappret, då är det också han som får börja, när vi andra plockat vad vi vill ha - kan han ändå njuta av de bitarna som vi andra lämnat och i längden är det pappa som får mest choklad och är den som är mest nöjd. en del år, har jag brottats med körsbärslikörssmaken och stoppat i mig "pappas favoriter" bara för att göra honom irriterad - men somliga straffar ju gud direkt - och detta har inneburit att man fått välja sist när nästa lager öppnas. så i år kommer jag att stå med båda fötterna stadigt i startblocken och satsa på att få i mig en trillingnöt så att jag kan rädda julfriden lite i alla fall - för en jul utan aladdin är ingen riktigt jul - det kan nog alla vi sanna julfirande svenskar hålla med om, inte sant ?

m.

aladdin

regöat

2008-12-03

det verkar som att vädret inte riktigt har bestämt sig ännu:   regn eller snö ? idagr har det i alla fall regöat, vilket då innebär någon blandning av regn och snö. det har onekligen varit blött och grått idag. vad passar då bättre än att krypa ner under täcket, dricka grymma mängder grönt te, och lyssna på regina spektor ? - inget ! 

m.  

att vara, eller att inte vara - trött

2008-12-01

framåt eftermiddagen, då hjälper det inte hur mycket du än anstränger dig - det är bara omöjligt för dig att vara pigg och allert. det är inte ovanligt att orken befinner sig så långt ner i botten att egentligen vill du bara skynda dig hem för att sova. väl hemma hinner du knappt med ett snabbt mellis utan att krasch-bom-bang decka på sängen, för att sen vakna upp ex antal timmar senare för att inse att du ganska så rejält missuppfattat hela idén med powernap. o egentligen förstår du den inte, idén med powernap - 20 minuters effektiv sömn som sällan blir effektiv för att tusen grejer rör sig i huvudet på dig, så det är bara lättare att långtsamt somna in o sova bort all den tid som du egentligen hade behövt till dina studier. 
    
      välkommen till en vanlig skoldagseftermiddag i mitt gymnasieliv. det tråkiga är egentligen att jag inte är ensam, det vet jag.    visst är vi ovanligt trötta, lessa, stressade och allmänt omotiverade många utav oss ? ibland undrar jag var all denna trötthet kommer ifrån, för om man gör en djupgående analys av mina skoldagar så är de inte så förbaskat ansträngande egentligen. dessutom är jag ganska duktig på att ta igen en del sena kvällar och jag får för det mesta sovit 6-8 timmar som är rimligt i min ålder. absolut är våra kroppar olika och en del behöver sova mer än andra, men sover jag mer blir jag tröttare av det. så jag har försökt ta reda på vad det skulle kunna vara annars som gör att jag så fort jag når hemmets skyddande murar stupar innanför tröskeln och sen sover till middag.  

många ungre kvinnor lider av blodbrist, eller järnbrist. detta har egentligen att göra med den händelse som inträffar en gång i månaden att faster rosa kommer på besök. vi förlorar en del blod, och glömmer kanske att stoppa i oss sådant som ska göra att järnhalten i våra kroppar ändå hålls på en jämn nivå. jag missar det hela tiden. i vintertider när det är mörkt och dystert är vi också tröttare. dels för att solen inte skiner på oss så mycket som vanligt, och dessutom rör vi oss i miljöer där förkylningsvirus hela tiden hotar och utsätter våra kroppar för prövningar. ibland orkar vi inte meddet  och då kan det faktiskt hjälpa att äta annorlunda. frukt& grönsaker är ett vinnande koncept i längden. järn finns så klart i blod- mat, så som blodkorv för att ta ett exempel, men det går även att hitta andra alternativ - broccoli är en grönsak som många underskattar. rå broccoli som sallad med olivolja, och balsamvinäger - en kanon uppfriskande, grön järnbomb som kommer ge dina eftermiddagar mer ork.
   om du fått klartecken från din läkare att du lider av järnbrist finns möjligheten att äta järntillskott iform av piller. dessa går att hitta i hälsobutiker, eller på apoteket. jag är skeptisk till piller och försöker hålla mig ifrån tabletter så mycket som möjligt men järntabletterna har faktiskt hjälpt mig. men genom att äta rätt kan du slippa att peta i dig onödiga mängder med piller. att ta hand om dig själv, värna om dig själv och låta dig själv få tid och utrymme till att slappna av kommer att fylla dina dagar med mer ork. ibland tror vi att vi äter mer varierat än vad vi gör - så mitt råd till dig är att se över dina dagar: vad stoppar jag egentligen i mig ? o framför allt: tar jag mig tid att äta ordentligt ? vi behöver rätt sorts mat för att fungera det är bara faktum - så lycka till med en mer genomtänkt hälsosammare syn på din energitillförsel.

rå brocolli- sallad med god vinägrett

en broccoli- bukett
olivolja
balsamvinäger
vegeta- allkrydda (krydda som oftast används som smaksättare i buljong, men som är jättegod att ha i salladsdressingar)
svartpeppar

skölj o skär broccolin i bitar, rör ihop vinägretten och häll denna över broccolin - låt sedan stå en stund, och du har en smakrik, fräsch och nyttig sallad. passar till det mesta!

lycka till !

m.

RSS 2.0