första advent, och skyltsöndag

2008-11-30

dagarna bara susar förbi, det är knappt så man  hinner med. för bara ett par veckor sedan hade grannarna pyntat sina uppfarter med pumpor och plastiga silikon skellett och nu blinkar de ena huset värre än det andra i kultörta ljusslingor. det är som att folk här uppdaterat sina uppfater med det senaste från Vellingeblomman, men vägrat att slänga fjolårets blinkande tomte, eller vad det nu kan ha varit.

stämningen runt om i vår lilla by har idag, bara på ett nafs gått o blivit alldeles jullik. så fort granförsäljarna slagit läger utanför kyrkan i vårt lilla centrum så är det som att Vellingeborna blir som förbytta. trots att snöslasket försvunnit lika fort som det dök upp så nynnar folk på julsånger o i deras matvagnar kan man ana att det så smått planeras julbak o diverse annat.

skyltsöndagen i all ära, och inte minst första advent har inneburit det där efterlängtade lussebullsbaket. stämningen här hemma har varit på topp - o ja, sannerligen jag blir bättre för vart år på att snurra dessa små bullar. gott smakade de också !

jag lovade ju att avslöja min hemliga ingrediens - och alla här kommer den , bara för att jag är så himla glad och uppåt idag. tuut, tuut - o fanfar - den hemliga gottiga tillsatsen i min deg är , kesella !

m.

latis- fredag

2008-11-28

tråkigt nog blev det inget lussebullsbak igår. vi var allt för lata - och tokmätta efter taco- middag. men igår hände något annat fantastiskt. jag har dragit lite på första gången, och har velat att det verkligen skulle vara speciellt - speciellt för i år alltså. det känns som julen kommer tidigare o tidigare för varje år, men den här traditionen kan man inte bryta. igår drack jag mitt första glas julmust. jag är inte den som brukar hälla i mig stora mängder läskeblask, men julmust alltså det är himmelskt och nu har jag doppat storttån i träsket för att snart vara fast i 2 månaders tid, två månader av lycka dock - men det är himla jobbigt när det sen framåt vår dimper ner ett kort i brevlådan från tant tandläkaren, då ångrar man nästan alla kvällar med flaskan, men bara nästan. oo , nej jag är inte mustoholic - jag är bara himla förtjust.

m.


mys med pågarna

2007-11-27

ser fram emot morgondagen, har planerat lussebullsbak med victor & ted, ska äntligen få rå om mina bästa vänner igen. magkänslan säger mig att det kan bli en intressant kväll imorgon och jag förbereder mig mentalt för en del degätande och mjölkrig. ska bli mysigt att get together med boysen igen efter att ha vart ifrån varann en vecka nu. and ofc, så ska jag laga middag till dem också!

har inte bestämt mig än, men det kan tänkas att jag delar med mig av min hemliga lussebulls-ingrediens imorgon. den som gör mina gyllenebullar till de godaste i världen.

be nice, otherwise..

m. 

zoo

bild från lucia förra året när jag o theresia bakade ett helt zoo

marshmallowkaka

2008-11-26

mamma fyllde år förra veckan - och jag överraskade med tidernas chokladchock. en fluffig kaka med både ljus och mörkchoklad och en härlig marshmallowglasyr. bara för att jag är glad idag, delar jag med mig av receptet.

6 tsk osaltat smör
drygt 2 ½ dl socker
½ tsk vaniljextrakt - jag använder samma mängd vaniljsocker istället
2 ägg, lätt vispade
85 gram mörk blockchoklad, bruten i bitar
1 ½ dl filmjölk
drygt 3 dl extra fint vetemjöl
½ tsk natriumbikarbonat, bakpulver fungerar också
1 krm salt
55 gram grovhackad ljus choklad att dekorera med

glasyr
175 gram vita marshmallows
1 msk mjölk
2 äggvitor
2 msk socker

rör smör, socker och vaniljsocker i en skål. rör sedan ner äggen.
smält blockchokladen i en skål över en kastrull med sjudande vatten. tillsätt filmjölken - blanda väl och rör sedan ner blandningen i smörkrämen.
blanda mjöl, bikarbonat och salt. arbeta sedan ner mjölblandningen i skålen med chokladsmeten - lite i taget. häll smeten i en eldfastform och grädda i ugnen, 160 grader i ca 50 minuter.

förbered glasyren under tiden kakan gräddas. lägg marshmallowsen i en kastrull och häll i mjölken. värm på svag värme så att marshmallowsen smälter. vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt sockret och rör sedan ner äggvitorna i marshmallowssmeten.
bred den kalla glasyrsmeten över kakan när den kallnat och toppa med grovhackad choklad.

en saftig chokladkaka med annorlunda topping - lycka till !

m.

jag hatar coca cola, och till jul hatar jag coca cola ännu mer

2008-11-26

jag har aldrig varit något fan av den bruna drycken, coca cola som kan få käften att på riktigt klistra igen. och faktum är att denna fruktansvärda sörjan gör mig allt annat än nöjd när julen närmar sig allt mer. coca cola har de senaste åren satsat på samma reklam, vart enda år - ytterst små bortfall och endast få tillägg. jag förmodar att deras reklam är ett vinnande koncept. den lilla byn, glada - förväntansfulla människor och så dyker tomten upp med.. vågar vi gissa ? aa, precis coca cola. om man gör lite research så är tar det inte långt tid innan man upptäcker vilda debatter om att det var coca cola som gjorde jultomten röd. att förr, i västvärlden hade tomten varit endast en liten hustomte i grå dystra toner som inte alls var någon vänlig själ utan som hittade på bus hemma på gårdarna om han inte fick som han ville i jultider. men så en dag, kommer coca cola company på att; vi gör honom röd, för då är tomten helt plötsligt ett coca cola fenomen! där här vi befinner oss idag. ingen riktig jul utan coca cola ? jag blir tossig ! for real, dessa mutinationella företag som hittar på egna traditioner bara för att tjäna pengar.    så i jul, ska jag fira en traditionell riktig jul - det blir definitivt en jul med gemenskap och även ett och annat kyrkbesök. kanske behöver vi inte tvunget rusa till kyrkan och hylla jesus krist om vi inte vill. det finns andra sätt att fira vad julen handlar om. jag ska i alla fall inte göra min jul till en högtid där jätteföretagen går vinnande hem, jag antar att de oavsett kommer göra det ändå - men jag ska i alla fall hålla min egna lilla protest !   resten av året kan money få vara det som makes the world go around, i år ska min jul handla om gemenskap med familj och vänner, i år ska julen handla om kärlek och värme ! a christmas to remember ska det bli :)

m.

knytkalas

2008-11-25

konsten att festa till det utan att bli helt ruinerad - bjud vännerna på knytkalas. lowan's o min diskussion idag vid lunchen ledde egentligen ingen vart, mer än att jag insåg att idén med att arrangera knytkalas egentligen är den mest ultimata. det enda man behöver tänka på är att se till så att de som ska ta med käk inte överskattar sina förmåger i köket - så att det kan bli ett vettigt knytkalas. att dela idéer, kostnader och recept är ju halva nöjet en kväll med vännerna.

arrangera mera - knytkalas !

m.

tjuvkikaren

2008-11-24

döpte inlägget efter min pojkväns kommentar.

ikväll dricker jag skogsbärste, från systrarna grene - tänker inte ens försöka stava till det på danska.
avnjuter en kopp rosa - söt doftande te, i mitt fönster o kikar ut på den snötäckta parkeringen. utsikten är ingen höjdare och fönsterkarmen är alldeles för smal. har önskat mig en bredare av rasmus och ett stort fönster, samt människor att titta på.

snart läggdags.
imorgonkväll berättar jag fördelen med kvällste.

sov gott vänner.

m.

rykande, grön vitamin-bomb

2008-11-24

måndagar har blivit min dag i veckan då jag slamrar med grytor i köket, och vispar - rör, kryddar och smakar av. idag bjöds det på näringsrik potatis och purjolökssoppa hemma at ohlin's residence. det är förkylningstider och då är soppa the way to keep bassilusskerna borta.

receptet är delvis mitt eget. (grunden är hämtad från ica-kuriren, men receptet är en aning omarbetat)
soppa för 6 personer

4-5 medelstora purjolökar (ca 1 kg)
1 kg potatis, cirkus 8-10 medelstora potatisar
1, 1/2 liter vatten + två hönsbuljongtärningar

salt/peppar

1 lagerblad

timjan

grov hackad färsk persilja


rensa purjolöken, och skär den i bitar. skala potatisen och skär dem i 8-delar.

koka upp vattnet med buljongtärnigarna, häll sedan i purjolök och potatis - låt koka upp under lock tills grönsakerna är mjuka. smaka av. låt svalna - och mixa sedan i en matberedare, eller med mixerstav.

koka upp igen.


serveras med en klick creme fraiche, knaperstekt bacon och bröd

billig och god soppa som passar perfekt i vintermörkret.
bon apetit

m.


BLOSSA 08

2008-11-24

en månad kvar till julafton och en knapp vecka kvar till första advent. i skåne har den första snön redan gjort taken vita och blixthallkan har fått skåningarna att sätta fast vinterdäcken tidigare än vanligt. men precis som varje år så är det inte bara julruschen, pepparkaksbak, luciatåg och mellandags rea som inväntas - den 3 november lanserade BLOSSA årets glögg, i år med en touch av blåbär. ännu har jag inte hunnit smaka årets nykomling - men en flaska är på beställning och förhoppningsvis bjuder kvällen på glöggmys med familjen.

BLOSSA skriver om årets nyhet på sin hemsida:

BLOSSA 08 är julens smak 2008. En glödande årgångsglögg, namngiven efter året den kom  till. BLOSSA 08 har en frisk smak av blåbär med en ton av kryddnejlika. De blåröda bären från våra nordiska skogar skänker värme i juletider. Servera glöggen varm upphälld i ett glas som gör den vackra färgen rättvisa. Njut av en gammal tradition i modern tappning.

15 % vol,  750 ml
Varunummer: 96515-01
Pris: 79 kr

BLOSSA

o du - don't drink and drive - det är en jul nästa år också !

m.


 

våra skolbarn äter sämre än våra husdjur

2008-11-24

idag serverades det korv-stroganoff i skolan. en riktig höjdare tycker många, andra suckar o petar i den strimlade korven och får geggan på tallriken att se minst sagt oapptitlig ut. att skolmaten på en del skolor är mer påkostad än andra är för många ingen nyhet. kökspersonalen på landets skolor håller på många ställen en förhållandevis hög klass och egentligen borde missnöjet över skolmaten inte vara så stort som det faktiskt är. för en stund sen hittade jag en artikel angående den svenska skolmaten, där en minst sagt bedrövad och missnöjd bert kalsson utalar sig. i samband med mat-akuten, ett program på tv4 där señior karlsson åker runt och kontrollerar skolmaten runt om på sveriges skolor har det även gjorts en laboratorieundersökning - denne visar att på vissa skolor äter våra skolbarn sämre än våra husdjur gör. skolmaten är så bedrövlig på vissa ställen att till och med kattmat innehåller mer viktiga näringsämnen, så som D-vitamin och järn. egentligen är det kanske inte läge att klaga, och smutskasta vår tämligen fina möjlighet till skollunch, men att förse skolungar med föda som inte ens duger åt våra husdjur - näe , då har det väl gått får långt ? skollunchen är så viktig och därför borde det också satsas på att alla i skolan ska få äta sig mätta på mat som är ordentligt tillagad och som framför allt består av nyttiga produkter.

själv har jag sett till så att jag varje dag får i mig mat som är väl vald. antalet vegeterianer ökar, och att erbjuda ett vegetariskt alternativ tycker jag att skolan gör rätt i då detta är ett hälsosamt och trevligt alternativ. dessutom så i alla fall på gymnasienivå - där jag för tillfället befinner mig är skollunchen fortfarande en viktig del, men att välja ett lättare, mer hälsosamt alternativ är egentligen bara en vinst !    vegeterian - helst hela dan' 

m.

en riktig gammal räv

2008-11-23

igår var det härligt 50 års kalas a la dubbelt. inte visste jag att en kväll med så väl unga som gamla kunde bli så lyckad. det bjöds på trerätters, men sen som jag alltid är kom jag precis till huvudrättens slut och fick flörta med kyparna för att få lite käk på tallriken. härligt liveband höll igång alla något runda om fötterna - och det kändes ovant att hojta twist and shout för full hals. men det blev en extraordinär kväll och faktiskt, jag skulle vilja hylla en riktig gammal räv; vår allas GT - gin och tonic. en stenåldersdrink men som fortfarande håller måttet. istället för söt sliskiga drinkar i rosa kullörer, bryt då den klisterliknande trenden med en fräsch sprudlande drink som du alltid kan lita på !

underskatta aldrig GT:n - den är här för att stanna!
gin o tonic, gt's ingredienser
4-6 cl gin
TONIC


serveras i ett stort highballglas med is, och en citron/lime skiva och givetvis med en drinkpinne !


m.

GT

man blir smal av vatten

2008-11-21

myten om att man blir smal av isvatten - är det inte dags att vi en gång för alla gör slag i saken och undersöker om det faktiskt är så. det sägs att man faktiskt kan bli smalare av att dricka stora mängder isvatten - att man förbränner fett när vattnet i kroppen sedan värms upp. det låter ju som att det skulle kunna stämma, men jag vet inte om jag vågar lita på detta fullt ut. jag lovar i alla fall att undersöka saken, och återkommer med rätt svar - håll ut alla ni som bantar med hjälp av ett glas troget isvatten - snart vet ni om det är förgäves eller inte !

m.

äta bör du - annars dör du

2008-11-21

Jag är en veteran i bloggdjungeln - men det här blir nytt ! Känslan av att inte riktigt veta vad man vill med sin blogg, kan få vem som att ligga vaken om nätterna - eller kanske inte ! Jag kom i alla fall fram till att jag saknat bloggandet, den förras nedläggning tog hårdare än väntat och att skriva på nellad.se blev inte samma sak. Nu är jag tillbaka, tillbaka för att stanna - o jag är här med en ny idé.

Ingen kan komma ifrån att vi måste äta. För att överleva måste vi få i oss näring och energi. Jag är en matälskande 18 åring, som älskar att prova nya recept och konster i köket. I den här bloggen kommer jag att bjuda på mina smarrigaste recept både när det gäller sådant som är ätbart, och drickbart. Det kommer bli en blogg fullspäckad med mare's - läckerheter !

Hope to see you soon,

m.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0