en bonde i vår by...

2010-07-25

nu när insikten om att ett jobb faktiskt är lösningen på nästan alla problem fått sjunka in, -börjar jag också inse att det finns en hel del yrken som är mer beundransvärda än andra. det finns yrken som bär samhället och det finns yrken som underlättar för oss som är samhället. u with me ?

det äldsta yrket, och det kanske rent av viktigaste yrket i samhället, enligt mig, är lantbrukaryrket. sen urminnes tider har människan odlat för att överleva och fortfarande måste vi odla för att överleva. inte ens genom en industriell revolution och dagens it-revolution kan vi komma ifrån att för att vi ska kunna överleva, är det jorden som måste föda oss.

i vardagssammanhang är en bonde, stereotyp (?) en omedveten, obildad och kanske till och med lite efterbliven person. jag ska förklara:

-en bonde bor utanför "samhället", det vill säga -ute på bygden och är kanske därför också lite utanför samhället.
-en bonde använder ett språk som för många kanske upplevs som obildat och vårdslöst. jag talar givetvis helt utifrån min egna erfarenheter och många bönder som jag känner pratar med ibland brutalt bred, lite gammaldags, skånsk dialekt och svär mycket.
-en bonde prioriterar kanske inte alltid heller sitt utseende i sitt yrke och upplevs då kanske som hellre ute än inne. dock innehar en truckerkeps antagligen en bättre funktion än en ljus stråhatt med stort brätte och en overall eller byxor med hängslen fyller nog också en större funktion än beiga chinos och pikétröja.

stereotypt placeras yrken in efter vilken status de får och inte efter vilken funktion de har för samhället. jag har dock insett att lantbrukaryrket måste vara ett yrke som kräver maximal kompetens. det måste också vara ett område som ytterst svårt att kontrollera. -jag menar, vilka förutsättningar har egentligen bönder för att fullfölja sina yrken ? i vår del av världen har teknik en viktig roll, men i många andra delar av världen måste bönder helt lita på sitt omdöme för att fullfölja sitt arbete. jag tror också att bönder delar en helt fantastisk passion för sitt yrke. omsorgsfullt sköts saker och ting om för att föda samhället. tänk på det nästa gång du står och drar i matvarorna när du handlar !

m.



Kommentarer
Postat av: Fanny

Håller mig dig till fullo, Agge-lito!

2010-07-25 @ 16:05:18
URL: http://guckeliis.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0