tränarfloppen i turin

2009-03-07

just nu pågår friidrotts em i turin, och de svenska insatserna har belönats - johan wissman är till exempel snabbast i europa då han idag vann 400 meters loppet och tog sin första internationella guldmedalj. men trots guldmedaljen till johan är det linus thörnblad, den 24 årige höjdhopparen som efter kvalet igår fått all sympati. vad som idag har toppat rubrikerna är det kritiserade uttalandet som linus tränare, "stanley" gjorde under tävlingarna igår - efter att linus åkt ur tävlingen redan i kvalet.

stanley som är en legendarisk tränare från polen och känd som en utav de mest kompetenta kritiserade i en intervju linus insatser med hårda ordalag och linus lämnade tävlingen bakvägen i uppgivet tillstånd. vad som sagts och hur relationen mellan den aktive linus och tränare stanley är, är svår att läsa av men enligt mig är tränare- stanleys uttalande och beteende ett fiasko. trots sin bakgrund ska halvdana insatser inte straffas på det sättet. jag förstår linus om han inte känner något förtroende för sin tränare och i ett läge där man river på 2,22 när ens personbästa är 2,30 ska tränaren verkligen finnas till hands.

att linus har svårt att tämja sina nerver, och trots att detta fenomen upprepats är han ändå inte en dålig idrottsman. linus är fortfarande bara 24 år och sveriges förbundskapten menar att linus fortfarande är i en process att mogna och att hans insatser hittills verkligen inte är katastrof så som stanley får det att låta. stanley säger själv att han inte tror på mentalträning, men i mina öron låter det ju som att det är den mentala träningen som linus behöver. att han är en bra höjdhoppare har han redan bevisat med sitt personbästa - nu bör ju nästa uppgift vara att hantera hans nervositet så att han i tävlingssammanhang kan visa detta. när det gäller stanleys roll som tränare och hur man ska hantera den - det är svårt att säg, linus insatser oavsett resultat ska inte bestraffas så istället anser jag att stanley bör vara mer lyhörd inför svenska tränarmetoder som bygger på gemenskap och glädje istället för att driva på som han gjort. för att han tillhör den äldre generationen östeurope verkar ju inte ge resultat.

m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0