rykande, grön vitamin-bomb
2008-11-24
måndagar har blivit min dag i veckan då jag slamrar med grytor i köket, och vispar - rör, kryddar och smakar av. idag bjöds det på näringsrik potatis och purjolökssoppa hemma at ohlin's residence. det är förkylningstider och då är soppa the way to keep bassilusskerna borta.
receptet är delvis mitt eget. (grunden är hämtad från ica-kuriren, men receptet är en aning omarbetat)
soppa för 6 personer
4-5 medelstora purjolökar (ca 1 kg)
1 kg potatis, cirkus 8-10 medelstora potatisar
1, 1/2 liter vatten + två hönsbuljongtärningar
salt/peppar
1 lagerblad
timjan
grov hackad färsk persilja
rensa purjolöken, och skär den i bitar. skala potatisen och skär dem i 8-delar.
koka upp vattnet med buljongtärnigarna, häll sedan i purjolök och potatis - låt koka upp under lock tills grönsakerna är mjuka. smaka av. låt svalna - och mixa sedan i en matberedare, eller med mixerstav.
koka upp igen.
serveras med en klick creme fraiche, knaperstekt bacon och bröd
billig och god soppa som passar perfekt i vintermörkret.
bon apetit
m.